Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Speciální druhy pečiva a možnosti inovace receptur
Janečková, Šárka
Práce je zaměřena na výrobu pečiva pro skupiny obyvatel trpící onemocněními, které vyžadují speciální dietoterapii. Předmětem literární rešerše bylo seznámení se s třemi nezávažnějšími z nich – celiakií, Crohnovou chorobou a diabetem s ná-sledným shrnutí individuálních dietních požadavků souvisejících s danými choro-bami. Cílem bylo vytvoření přehledu základních, inovativních a netradičních suro-vin vhodných na výrobu speciálního pečiva pro osoby trpící těmito chorobami. Zá-kladem praktické části práce bylo sestavení šesti receptur na výrobu pečiva s použitím netradičních surovin, následné úspěšné provedení pekařského pokusu, instrumentální analýza vzorků a senzorické hodnocení výrobků. Výsledkem pekař-ského pokusu byly 3 skupiny pečiva – bezlepkové, bezezbytkové a nízkosachari-dové. Nejlepšího objemu, pevnosti a senzorických vlastností bylo dosaženo u bezlepkového pečiva, které se velmi podobalo běžnému pečivu a i díky tomu bylo na základě senzoric-kých dotazníků vyhodnoceno jako nejvíce senzoricky přijatelné. U zbylých dvou skupin pečiva, nebyly výsledky měření ani senzorického hodnocení příliš uspoko-jivé, ačkoliv u těchto vzorků bylo díky použitým surovinám dosaženo velmi zají-mavých zbarvení kůrky a střídy.
Vliv nízkobílkovinné diety na progresi chronického onemocnění ledvin
Čmerdová, Kristýna ; Karbanová, Miroslava (vedoucí práce) ; Tesař, Vladimír (oponent)
Východiska: Nízkobílkovinná dieta je jedním z léčebných postupů u pacientů s chronickým onemocněním ledvin v predialyzačním období. Studie na toto téma jsou publikovány už více než 20 let, přesto závěry o jejím vlivu a nejvhodnějším složení nejsou jednoznačné. Na Klinice nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je některým pacientům nízkobílkovinná dieta doporučována. Tito pacienti jsou edukováni a reedukováni nutriční terapeutkou, která zároveň kontroluje jejich příjem stravy pomocí zapsaných jídelníčků. Cíle: Zhodnotit vliv nízkobílkovinné diety na progresi chronického onemocnění ledvin v našich podmínkách a porovnat výsledky s kontrolní skupinou. Dále také zhodnotit výživový stav těchto pacientů a jeho ovlivnění dietou. V neposlední řadě popsat soubor pacientů přicházejících k edukaci o nizkobílkovinné dietě (NBD). Metody: : Vstupní data byla získána retrospektivně ze zdravotní dokumentace pacientů, kteří docházeli ambulantně na Kliniku nefrologie VFN v období 10/2016 až 3/2018. Ke skupině 15 pacientů dodržujích nízkobílkovinnou dietu byla přiřazena kontrolní skupina s 15 pacienty, u kterých edukace o nízkobílkovinné dietě neproběhla. Mezi hlavní sbíranáná data patřil rok narození, odhad GFR podle CKD-EPI 2009, urea, kreatinin, albumin a celková bílkovina v séru. Laboratorní data byla...
Vliv nízkobílkovinné diety na progresi chronického onemocnění ledvin
Čmerdová, Kristýna ; Karbanová, Miroslava (vedoucí práce) ; Tesař, Vladimír (oponent)
Východiska: Nízkobílkovinná dieta je jedním z léčebných postupů u pacientů s chronickým onemocněním ledvin v predialyzačním období. Studie na toto téma jsou publikovány už více než 20 let, přesto závěry o jejím vlivu a nejvhodnějším složení nejsou jednoznačné. Na Klinice nefrologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je některým pacientům nízkobílkovinná dieta doporučována. Tito pacienti jsou edukováni a reedukováni nutriční terapeutkou, která zároveň kontroluje jejich příjem stravy pomocí zapsaných jídelníčků. Cíle: Zhodnotit vliv nízkobílkovinné diety na progresi chronického onemocnění ledvin v našich podmínkách a porovnat výsledky s kontrolní skupinou. Dále také zhodnotit výživový stav těchto pacientů a jeho ovlivnění dietou. V neposlední řadě popsat soubor pacientů přicházejících k edukaci o nizkobílkovinné dietě (NBD). Metody: : Vstupní data byla získána retrospektivně ze zdravotní dokumentace pacientů, kteří docházeli ambulantně na Kliniku nefrologie VFN v období 10/2016 až 3/2018. Ke skupině 15 pacientů dodržujích nízkobílkovinnou dietu byla přiřazena kontrolní skupina s 15 pacienty, u kterých edukace o nízkobílkovinné dietě neproběhla. Mezi hlavní sbíranáná data patřil rok narození, odhad GFR podle CKD-EPI 2009, urea, kreatinin, albumin a celková bílkovina v séru. Laboratorní data byla...
Stravování diabetiků 2.typu v seniorském věku
VALACHOVÁ, Jana
Hlavním cílem této bakalářské práce s názvem Stravování diabetiků 2. typu v seniorském věku je posoudit informovanost cílové skupiny o zásadách diabetické diety a zjistit zdali se těmito zásadami řídí. Dalším z cílů je zjistit ve dvou rozdílných domovech pro seniory odlišnosti ve stravovacích návycích. V teoretické části jsou popsány jednotlivé typy diabetu mellitu, s ním spojené komplikace, zásady dietní léčby a popis jednotlivých složek stravy. Dále práce pojednává o charakteristice stáří a fyziologických změnách ve stáří. Pro zpracování výzkumné části práce, byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla zrealizována pomocí dotazníku zabývajícího se danou problematikou. Pacienty pro tento výzkum jsem si vybrala v domově seniorů Máj a v domově seniorů Horní Stropnice. Jednalo se o 20 seniorů ve věku 65 až 99 let. Z domova pro seniory Máj bylo vybráno 10 seniorů z toho 4 muži a 6 ženy. Domov pro seniory Horní Stropnice byl zastoupen 3 muži a 7 ženami. Jako počáteční stav respondentů jsem si zvolila v každém domově 7 seniorů, a jelikož jsem využila metodu sněhové koule, konečný stav respondentů byl 10. Pro výzkum v již zmíněných domovech jsem zajistila týdenní jídelníček, který jsem vyhodnotila v programu Nutriservis Profi pro zjištění obsahu energie, bílkovin, tuků a sacharidů. V příloze této bakalářské práce je také možné vidět týdenní jídelníček, který jsem seniorům sestavila pro snazší pochopení správné skladby jídelníčku. Odpovědi z dotazníku jsem vyhodnotila a přehledně vyobrazila v 5. kapitole. Jídelníčky získané z obou domovů pro seniory jsou vyhodnoceny a po nutriční stránce posouzeny v závěrečné stati práce.
Zkoumání schopnosti retence informací z verbální edukace nutričního režimu a efektu této edukace u obézních jedinců středního věku s diabetes mellitus 2. typu
Šilerová, Tereza ; Vařeka, Tomáš (vedoucí práce) ; Křížová, Jarmila (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku onemocnění diabetes mellitus. V teoretické části je popsána charakteristika daného onemocnění. Jsou zde popsány typické symptomy, klasifikace a diagnostika. Dále se zabývá a popisuje komplikace, které mohou nastat v důsledku onemocnění a kterým je možno se vyhnout, nebo alespoň oddálit jejich vznik a rozvoj. V závislosti na druhu a rozsahu komplikací může dojít k výraznému snížení kvality životy, ale i celkové životní prognózy. Proto je zcela nezbytné pacienty správně edukovat stran správné terapie. Samotnou edukací se zabývá část kapitoly, která je věnována léčbě onemocnění diabetes mellitus. Praktická část diplomové práce je věnována výzkumu, který se zabývá zkoumáním schopnosti retence informací po verbální nutriční edukaci pacientů s diabetem. Cílem výzkumu je zjistit procento informací, které si pacienti odnášejí z edukace o dietoterapii a tím tak potvrdit či vyvrátit stanovené hypotézy. Výzkum tak slouží ke zjištění efektivity prováděných edukací v rámci péče o diabetiky. Klíčová slova: diabetes, edukace, retence informací, dietoterapie
Dieta při cukrovce II. typu a možnosti rozšiřování jídelníčku diabetiků
SCHREIBEROVÁ, Tereza
Diplomová práce se zabývá dietou při onemocnění cukrovkou II. typu a možnostmi rozšiřování jídelníčku diabetiků. Teoretická část se věnuje charakteristice onemocnění a dietoterapii ? jaké diety je možné zařadit při onemocnění cukrovkou II. typu. Praktická část práce si klade za hlavní cíl rozšíření jídelníčku diabetiků vhodnými pokrmy. Na základě dotazníků bylo zjištěno, jaké pokrmy by diabetici ve svém jídelníčku uvítali a byly vytvořeny jejich receptury. Podle receptur byly připraveny jednotlivé pokrmy k ochutnávce a k hodnocení. Výsledky byly zhodnoceny a na základě statistického testu určeno, které pokrmy by diabetici do svého jídelníčku zařadili a které nikoli. Součástí praktické části práce je vzorový jídelníček, v němž jsou vybrané pokrmy zahrnuty.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.